(گروه تولیدی آفاق مشرق زمین همگام با تولید و توزیع تجهیزات آبیاری تحت فشار ، اقدام به ارائه انواع  نهاده های کشاورزی  با نام   (اگری پاور)  نموده است .****************  محصول جدید گروه تولیدی آفاق مشرق زمین (تولید انواع شیرآلات مخصوص آبیاری قطره ای     <

همه چیز در باره قارچ

 
آشنایی با بذر قارچهای خوراکی
 
آن بخش از اندام های قارچ را که به پرورش دهندگان هنگام کشت در بستر مورد استفاده قرار می دهند در اصطلاح اسپان می گویند که مساوی بذر در گیاهان آلی در نظر گرفته می شود در واقع اسپان انتقال عضوی از بافت قارچ در شرایط استریل بر روی دانه گندم یا غلات دیگر می باشد. کیفیت بذر پایه و اساس موفقیت در تولید قارچ خوراکی است. چنانچه بذر یا اسپان فاقد کیفیت مطلوب باشد، موفقیتی در کشت قارچ حاصل نخواهد شد هرچند سایر شرایط کاملاً مهیا باشد در گذشته قارچ کاران برای تهیه اسپان با برداشت آنکه، بر روی قسمتی از خاک اراضی که قارچ در آن به طور طبیعی رشد کرده بود به مقداری که فکر می کردند مسلیوم قارچ در آن وجود دارد برمی داشتند و سپس آن را روی بستری که از پیش آماده شده بود پخش کرده و پس از اینکه مسلیوم کاملاً سطح بستر را می پوشاند از ان برای مایه کوبی سایر بسترها استفاده می کردند از آنجا که روش فوق از کشت خالص قارچ استفاده نمی شد و شرایط نیز استریل نبود، در هنگام استفاده از اسپان بسیاری از آفات و امراض نیز همراه با اسپان بر روی بسترها منتقل شده و خسارت ایجاد می کردند. اولین بذر اسپان ناشی از کشت خالص قارچ در سال 1905 در آمریکا تولید و جایگزین سیستم قدیمی تولید بذر شده و در حال حاضر تهیه اسپان در سراسر دنیا با استفاده از کشت های خالص قارچ صورت می گیرد تولید انبوه بذر به کار می روند کاملاً استریل شده و پس از انتقال بذر بر روی بستر نیز به منظور جلوگیری از آلودگی هوای مورد نیاز در سالن های پرورش از درون فیلترهای خاص عبور داده می شوند در سال 1931 سیندن، غلات را به عنوان ماده مناسب برای تولید بذر قارچ معرفی کرد مسلیومی که روی دانه غلات رشد می کرد، راحتتر روی بستر پخش شده و به خوبی با آن مخلوط می شود. قبل از استفاده از دانه های غلات، از کود اسبی کمپوست شده و ساقه توتون به عنوان محیط کشت مورد استفاده قرار می گرفت. اسپان های تهیه شده به وسیله بذر غلات به علت قرار داشتن مسلیوم قارچ در سطح اسپان ممکن بود در اثر مقدار کمی از آمونیاک تولیدی در کمپوست از بین برود در صورتیکه در اسپان های تولید شده از کود اسب به دلیل رشد مسلیوم در درون کود، کاملاً از بین رفته و پس از تبخیر آمونیاک از بستر می توانستند دوباره رشد کرده و بستر را بپوشانند

تاریخچه پرورش قارچ

قارچ‌ها موجوداتي هستند که از گذشته‌هاي دور با انسان بوده‌اند. سوابق فسيلي آنها به دوران پر کامبرين و دونين برمي‌گردد. تاريخ مصرف قارچ‌هاي خوراکي به عنوان غذا و دارو به زماني بسيار دور برمي‌گردد و حتي انسان‌هاي نخستين از خواص ويژه قارچ‌ها اطلاع داشتند. آزتک‌ها از قارچ‌ها به عنوان مواد توهم‌زا در فال‌گيري استفاده مي‌کردند و قارچ را گوشت خدا مي‌ناميدند. نوشابه مستي‌آور سوما نيز چيزي جز عصاره آمانيتا موسکارياي سمي نبوده که از گروه قارچ‌هاي کلاهک‌دار است. اگر تاريخچه توليد قارچ‌هاي خوراکي به دقت مورد بررسي قرار گيرد، تاريخي چند هزار ساله را مي‌توان براي آن قايل شد. پرورش قارچ‌هاي خوراکي به حدود 20 قرن پيش در ژاپن و چين برمي‌گردد. کاشت قارچ در گلخانه اولين بار در سوئد در سال 1754 ميلادي ابداع شد کشور‌هاي گوناگون جهان با توجه به فرهنگ غذايي طي سا‌ل‌هاي گذشته به نوعي از اين محصول ارزشمند برخوردار بوده‌اند و در حال حاضر، بيشتر قريب به اتفاق کشورهاي دنيا آن را به عنوان محصولي کشاورزي و باغي قلمداد مي‌کنند و حتي به منظور توسعه هرچه بيشتر توليد و مصرف آن، برنامه‌هاي کوتاه‌مدت و بلندمدت آن اجرا مي‌کنند و سالانه هزينه‌هاي بسياري را به تحقيقات مربوط به آن اختصاص مي‌دهند. در اين ميان، کشورهاي آمريکايي، اروپايي، آسيايي و آفريقايي هرکدام به صورتي نسبت به توسعه همه‌جانبه آن اقدام مي‌کنند. در بعضي کشورها با توجه به فرهنگ غذايي، ميزان مصرف برخي از قارچ‌ها بر ديگران پيشي گرفته و توليد آن ‌گونه خاص، بيشتر است. کشورهايي مانند چين، از دو هزار سال پيش قارچ‌ها را نيز به موازات ساير محصولات کشاورزي کاشته‌اند و در حال حاضر، سالانه چند ميليون تن توليد انواع قارچ‌ها را در برنامه‌هاي خود دارند. البته در اين ميان از خواص دارويي و درماني قارچ‌هاي دارويي نيز غافل نمانده و استفاده از قارچ در حد قابل‌توجهي رونق يافته است، به طوري که در مراجعه به پزشکان چيني، انواع داروها از جمله قرص، کپسول، آمپول‌هايي که از قارچ تهيه‌شده‌اند، تجويز مي‌شود. البته شايان ذکر است که قارچ‌ها به لحاظ بافت فيبري و سلولزي و نيز داشتن پلي‌ساکاريدهايي در ديواره سلولي‌شان به عنوان ضد سرطان محسوب مي‌شوند. در اين ميان مي‌توان به قارچ‌هايي که به طور اختصاصي ضد سرطان هستند، اشاره کرد مانند قارچ‌هاي گاندرما، آريکولاريا و شيتاکه. صنايع تبديلي قارچ‌ها نيز امروزه به عنوان يکي از صنايع روز، مورد توجه خاص قرار گرفته است. صنايع کنسروسازي، مربا، ترشي و پودر قارچ از جمله فرآورده‌هاي قارچ است که در دنيا از مصرف بالايي نيز برخوردار است. از نکات قابل توجه و تامل در اين صنعت اين است که با توجه به حجم بالاي ضايعات کشاورزي در بيشتر کشورها از جمله ايران، استفاده بهينه از اين ضايعات براي افزايش کشت قارچ مي‌تواند مورد توجه قرار گيرد
قارچ‌ چيست‌
قارچ‌ ميوه‌اي‌ از تيره‌‌ رويندگان‌ قارچي‌ است.بيشتر قارچ‌ها با‌ تشکيل‌ کولوني‌ به‌ جذب‌ مواد مغذي‌ از چوب‌ برگ‌هاي‌ فروافتاده‌ و ترکيبات‌ موجود در خاک ‌و مي‌پردازند. قارچ‌ها به صورت جمعي مي‌توانند بر سطح‌ هر منبعي‌ که‌ داراي‌ کربن باشد، به‌ شکل‌ لايه‌اي‌ رشد کنند. يک‌ گياه‌ قارچي‌ از تارهاي‌ شاخه‌ شاخه‌ و لوله‌اي‌ شکل‌ متعددي‌ تشکيل‌ شده‌ است‌ که‌ هيف نام‌ دارند. مجموعه‌ هيف‌ها را ميسيليوم‌ مي‌نامند. بسياري‌ از گياهان‌ قارچي‌ که‌ برخي‌ از قارچ‌ها را نيز شامل‌ مي‌شود، گندرو‌ هستند و غذاي‌ خود را با تشکيل‌ کولوني‌ بر ترکيبات‌ ارگانيک‌ مرده ‌به دست‌ مي‌آورند. اگر يک‌ ميسيليوم‌ پژمرده‌ شود، همچنان‌ انرژي‌ کافي‌ براي‌ بازتوليد خود را دارد. هنگامي‌ که‌ ترکيبات‌ دما، رطوبت‌ نسبي‌، ميزان‌ دي‌اکسيد کربن‌ و... همگي‌ مناسب‌ باشند، گياهان‌ قارچي‌ ساختار پيشرفته‌اي‌ را سازمان‌ مي‌دهند که‌ همان‌ قارچي‌ است که براي ما آشناست. قارچ‌ها، ميليون‌ها‌ هاگ‌ را مي‌پراکنند که‌ عملي‌ مشابه‌ دانه‌‌ گياهان‌ دارند
شماري‌ از قارچ‌ها براي مصارف خوراکي، کشت‌ مي‌شوند. برخي‌ از قارچ‌ها انگل‌ هستند و روي گياهان‌، جانوران‌ و يا ساير قارچ‌ها زندگي مي‌کنند. برخي‌ از آنها بيماري‌‌زا و مضرند و برخي‌ نيز سودمند هستند. به نوع زندگي قارچ و گياهي که در ريشه آن روييده است، هم‌زيستي مي‌گويند زيرا گياه مواد قندي مورد نياز قارچ را تامين مي‌کند و در عوض، مواد معدني مورد نياز خود را از قارچ دريافت مي‌کند. بسياري‌ از قارچ‌ها، در رابطه‌اي ‌هم‌زيستي با درختان‌ به‌ سر مي‌برند و درست‌ به‌ همين‌ دليل‌ است‌ که‌ جنگل‌ها نسبت‌ به‌ جويندگان‌ قارچ‌ بسيار سخاوتمند هستند. برخي‌ از قارچ‌ها، مانند پودکيني‌، ماتسوتا که‌ و چانتلوز به‌ هيچ‌ وجه‌ به تنهايي قابل‌ کشت‌ نيستند، مگر آنکه‌ درختان‌ همزيست آنها نيز کشت‌ شوند
قارچ‌هاي‌ بسيار مرغوب‌ کدام‌اند؟
محبوب‌ترين‌ قارچي‌ که‌ امروزه‌ در دنيا مصرف‌ مي‌شود، قارچ‌هاي‌ دکمه‌اي‌ سفيد هستند. عده‌اي ديگر پورتوبلو را به عنوان محبوب‌ترين‌ و مرغوب‌ترين قارچ مي‌شناسند‌. اين‌ قارچ‌، نژاد قهوه‌اي‌ قارچ‌ دکمه‌اي‌ سفيد است‌. در ايالات‌ متحده‌، قارچ‌هاي‌ مرغوب‌ ديگر عبارت‌اند از شي اي تاکه، انوکي و اويستر. چند قارچ‌ قابل‌ کشت‌ ديگر نيز وجود دارد اما به‌ شکل‌گسترده‌اي‌ در بازار قابل دسترس‌ نيستند
از چه‌ سطوح‌ کشتي‌ براي‌ رشد قارچ‌ استفاده‌ مي‌شود؟
قارچ‌هاي‌ دکمه‌اي‌ عادي‌ بر لايه‌اي‌ از کمپوست‌ مي‌رويند، بيشتر قارچ‌هاي‌ مرغوب‌، بر سطحي‌ از خاک‌ اره‌ که‌ مواد مغذي‌ ديگري‌ به‌ آن‌ افزوده‌ شده‌، رشد داده‌ مي‌شوند. بسياري‌ از انواع‌ چوب‌ براي انجام کشت مناسب‌اند اما در ميان آنها، توسکا و بلوط‌ بهترين‌ها هستند. درشتي‌ دانه‌هاي‌خاک‌ اره‌ بايد به‌ اندازه‌ دندانه‌هاي‌ اره‌هاي‌ معمولي‌ باشد تراشه‌هاي‌ بزرگ‌تر نيز مي‌توانند اضافه‌ شوند. بايد خاک‌ اره‌ را در دماي 120 درجه سانتي‌گراد و در فشار مناسب‌ استريليزه‌ کرد. اين‌ عمل‌ را مي‌توان‌ در يک‌ ديگ‌ و يا يک‌ مخزن‌گرمايي‌ ـ فشاري‌ انجام‌ داد
قارچ‌ها چگونه‌ رشد داده‌ مي‌شوند؟
راه‌هاي‌ بسياري‌ براي‌ رشد دادن‌ قارچ‌ها وجود دارد اما توليد هميشه‌ در سه‌ مرحله‌ اصلي‌انجام‌ مي‌شود: بذرپاشي‌، کاشت‌ در زمين،‌ تبديل‌ شدن به‌ ميوه‌ و به‌ بارآمدن‌ بذرها
بذرپاشي تشکيل‌ کامل‌ کلوني روي‌ سطحي‌ مناسب‌ است‌ که‌ با تلقيح‌ آن‌ سطح‌ ادامه‌ مي‌يابد. در مرحله کاشت‌ که يک مرحله‌‌ رشدي‌ است‌، کلاهک‌ها تشکيل‌ مي‌شوند. کلاهک‌ها جوانه‌هاي‌ کوچک‌ ميسيليوم‌ هستند که‌ در انتهاي‌ تکامل‌ خود، تبديل‌ به‌ قارچ‌ها مي‌شوند. تمام‌گونه‌هاي‌ قارچ‌ها، براي‌ کاشت‌ نيازمند مجموعه‌اي از شرايط‌ زيست‌ محيطي‌‌‌ هستند که‌ براي‌ رشد بهينه‌‌ ميسيليوم‌ها‌، متفاوت است. اگرچه‌ نه‌ همه‌ آنها اما بيشتر افراد قارچ‌ها را در دماي‌ پايين‌تر از حالت‌ تشکيل‌ کلوني‌ بر سطح‌ خاک‌ کشت‌ مي‌کنند. آخرين‌ مرحله، تبديل‌ به‌ ميوه‌، تکامل‌ کلاهک‌ها به‌ قارچ‌هاي‌ بالغ‌ است
چه تجهيزات‌ ويژه‌‌‌اي براي‌ پرورش‌ قارچ‌ مورد نظر است؟
گرچه‌ فرآيند بذرپاشي‌ در هر اتاق‌ پاکيزه‌اي‌ با دمايي‌ کنترل‌ شده‌ و هوايي‌ تازه‌، قابل‌ انجام ‌است‌ اما تکنيک‌هاي‌ استريل‌ براي‌ کشت‌ موفقيت‌آميز بسياري‌ از قارچ‌ها، به طور مطلق ضروري‌ است زيرا بسياري از ميکروارگانيسم‌ها براي رشد در اين محيط‌ها با قارچ رقابت مي‌کنند‌. بيشتر روش‌ها شامل: يک‌ سکوي‌ آزمايشگاهي‌ پاکيزه‌، (ضدعفوني‌ شده‌ به وسيله چند درصد، ليسول‌ 10 درصد، سفيدکننده‌ يا اتيل‌ الکل 70 درصد‌). دستان‌ شسته‌ شده‌ (شسته‌ شده‌ به وسيله صابون‌ و ريختن‌ الکل‌)؛ لباس‌هاي‌ تميز و هواي‌ پاکيزه‌ هستند
اتاقک‌ رشد نيازمند شرايطي‌ ويژه‌ است‌. علاوه‌ بر وسايل‌ خنک‌‌کننده ‌دما تا 17 تا 18 درجه سانتي‌گراد، رطوبت‌ بايد در حدود 95 درصد (يا حتي‌ در برخي‌ شرايط‌؛ بيشتر) حفظ‌ شود. وسايلي‌ نيز براي‌ به‌ حرکت‌ درآوردن‌ هواي‌ راکد مورد نياز است. حرکت‌ شديد هوا حتي‌ در محيطي‌ با رطوبت‌ بالا، موجب ‌خشک‌‌شدن‌ سطح‌ زير کشت‌ مي‌شود و مي‌تواند به‌ کلاهک‌هاي‌ حساس‌ آسيب‌ برساند. به وجود آوردن‌ محيطي‌ بسيار مرطوب‌ براي‌ پرورش‌ قارچ‌ يکي از عوامل‌ محدوديت‌ پرورش‌ خانگي‌ اين‌ محصول‌ است. آکواريوم‌ها، چادرهاي‌ پلاستيکي‌، يخدان‌ها با منافذ‌ سلوفوي‌ و...، مخزن‌هاي‌ مفيد رطوبتي‌ هستند که‌ براي‌ پرورش‌ قارچ‌ مورد استفاده‌ قرار مي‌گيرند

انواع قارچ
قارچ‌ بلک پاپلار: اين‌ قارچ‌ در شرايط‌ نسبتا آساني‌ رشد مي‌کند اما محصول‌ آن‌ عموما کم‌ است‌. از آنجا که‌ کلاهک‌ها نسبت‌ به‌ خشکي‌ بسيار حساس‌اند، لايه‌اي‌ از کود مرطوب‌ خزه‌ پوسته‌‌ خرد شده‌ ‌صدف‌ روي‌ هر رديف‌ ريخته‌ مي‌شود که اين‌ امر سبب‌ افزايش‌ محصول‌ مي‌شود
قارچ‌ دکمه‌اي‌ معمولي: ‌قارچ‌ سفيد دکمه‌اي‌ و گونه‌هاي‌ متعدد آن‌، بر لايه‌هاي‌ کود مي‌رويند. کلش گندم به تنهايي يا همراه کود اسبي يا کود مرغي مواد اوليه کمپوست مورد نياز است و عوامل‌ ساختاري‌ و شيميايي‌ لازم‌ را فراهم‌ مي‌کند. در خلال‌ توليد کمپوست، کيفيت‌ فيزيکي‌ ويژه‌‌ (تراوايي‌ هوا و آب‌ که‌ موجب‌ نگهداري ‌فوايد آنان‌ مي‌شود) و خصوصيات‌ شيميايي‌ (در دسترس‌ بودن‌ مواد مغذي‌ براي‌ قارچ‌ و دست‌نيافتن‌ ارگانيسم‌هاي‌ رقيب‌ به‌ آن‌ مواد) به‌ عنوان‌ فاکتوري‌ ارگانيک‌ پديد مي‌آيند و مصرف‌ مي‌شوند و در اين‌ ميان،‌ حرارت‌ به‌ مدد توليد ميکروارگانيسم‌ها توليد مي‌شود. دماي‌ مورد نياز براي‌ اين‌ فرآيندها به وسيله‌ توده‌اي‌ از ماشوره‌ در اندازه‌اي‌ معين‌ تامين‌ مي‌شود. روند پرورش‌ قارچ‌ دکمه‌اي‌ سفيد بسيار تکنيکي‌ است و به طور معمول کاري تخصصي اما در مقياس‌هاي خانگي به شمار مي‌آيد
قارچ ‌انوکي يا قارچ‌ سوزن‌ طلايي: ‌اين‌ قارچ‌، روي‌ لايه‌اي‌ استاندارد از خاک‌ اره‌ مي‌رويد و مي‌توان‌ آن‌ را در انواع محفظه‌هااز جمله‌ظرف‌ در بسته‌ فيلتردار، پرورش‌ داد. از نقطه‌ نظر اقتصادي‌، قارچ انوکي را به طور معمول در شيشه‌هاي‌ دهان‌ گشاد، شبيه‌ ظرف‌هاي‌ مربا، پرورش‌ مي‌دهند. پس‌ از آنکه‌ کاشت‌ آنها انجام‌ شد، قارچ‌ در تاريکي‌ و در محيطي‌ سرد با روکش‌هايي‌ روي‌ شيشه‌ محتوي که براي‌افزايش‌ ميزان استفاده مي‌شوند، مي‌رويد. اين‌ قارچ‌ تقريبا کلاهک‌ ندارد و حلقه‌‌حلقه‌ است‌. قارچ انوکي نسبتا سريع‌ مي‌رويد
قارچ‌ مائي تاکه يا مرغ‌ درختان: نامه‌کو از محبوب‌ترين‌ قارچ‌ها در ژاپن‌ است‌. اين‌ قارچ‌ بر لايه‌اي‌ ازخاک‌ اره‌‌ استاندارد، در ظروف‌ دربسته‌ فيلتردار مي‌رويد. براي‌ رويش‌ بذر، محفظه‌ را بايد از رطوبت‌ بسيار بالا محافظت‌ کرد
قارچ‌ يال‌ شير: اين‌ قارچ‌ خوراکي که‌ مزه‌اي‌ همچون‌ گوشت‌ خرچنگ‌ دارد، بر لايه‌ خاک‌ اره‌ استاندارد مي‌رويد. برخلاف‌ بسياري‌ از قارچ‌ها اين‌ قارچ‌ داراي‌ پره‌هاي‌ حاوي‌‌هاگ‌ نيست‌؛ در عوض‌،‌هاگ‌هاي‌ آن به وسيله دندانه‌هايي‌ که‌ همچون‌ قنديل‌هاي‌ ظريفي‌ از زير آن‌ آويزان‌ هستند توليد مي‌شود.
قارچ‌ صدف‌ صورتي‌: راحت‌ترين‌ قارچ‌ خوردني‌ براي‌ پرورش‌ دادن‌ است. انواع‌ گوناگون‌ قارچ ‌صدفي‌ را مي‌توان‌ بر منابع،‌ گوناگون‌ سلولز (که‌ شامل‌ ترکيبات‌ قهوه‌ باشد) روزنامه‌ و پوسته‌‌ غلات‌ پرورش‌ داد. خاک‌ اره‌‌ استاندارد نيز سطح‌ کشت‌ مناسبي‌ براي‌ رويانيدن‌ اين‌ قارچ‌ است‌. شايد بهترين‌ خاک‌ مورد استفاده‌ براي‌ کشت‌ اين‌ قارچ‌، براي‌ پرورش‌ دهندگان‌ آماتور، پوسته‌‌ خردشده‌‌ گندم‌ باشد که‌ با قرار دادن‌ به‌ مدت‌ يک‌ ساعت‌ در زير آب‌ با دماي‌ 75 درجه سانتي‌گراد، پاستوريزه‌ شده‌ است‌. ظرف‌هاي‌ در بسته پلاستيکي‌ که‌ با خاک‌ اره‌ پر شده‌اند و با گرده‌ و بذر آغشته‌ شده‌اند نيز اغلب مورد استفاده‌ قرار مي‌گيرند. در مزارع‌ بزرگ‌ و وسيع‌، ظروف ‌پلاستيکي‌ طويل‌ بذر از سقف‌ آويزان‌ هستند. سوراخ‌هايي‌ به‌ منظور مبادله‌ هوا و نيز رشد قارچ‌ها از ميان‌ آنها، روي ظروف‌ تعبيه‌ شده‌ است
قارچ‌ اي شي يا قارچ‌ جاودانگي‌: اين‌ قارچ‌ سفت‌تر از آن‌ است‌ که‌ بتوان‌ آن‌ را خورد اما به‌ دليل‌ شهرتش‌ در دارا بودن‌ فوايد دارويي‌، در چاي‌ از آن‌ استفاده‌ مي‌شود. اين‌ قارچ‌ روي‌‌ خاک‌ اره‌ رشد مي‌کند و در مخازن‌ گوناگون از جمله‌ محفظه‌ سرپوشيده‌ فيلتردار هم قابل‌ پرورش‌ است‌
قارچ ‌شي تاکه يا قارچ‌ بلوط‌ سياه: قارچ‌ شي تاکه نسبتا در شرايط‌ آساني‌ مي‌رويد و يکي‌ از محبوب‌ترين‌ قارچ‌ها در ايالات‌متحده‌ آمريکا است‌. امروزه‌ پرورش‌‌دهندگان‌ قارچ‌ در ايالات‌ متحده‌، سالانه‌ بيش‌ از 2000 ميليون تن از اين‌ قارچ‌ را توليد مي‌کنند. ‌مانند بسياري‌ ديگر از قارچ‌هاي‌ مرغوب‌، در مخازن‌ سربسته‌ پلاستيکي‌ روي‌ لايه‌هاي‌ خاک‌ اره‌ مي‌رويد (در محيط‌هايي‌ مرطوب‌‌تر از ايالت‌ کاليفرنيا، اين‌ قارچ‌ در محيط‌هاي‌ طبيعي‌ نيز مي‌رويد). نژادهاي‌ گوناگون‌ اين‌ قارچ‌، زمان‌هاي‌ متفاوتي‌ را در امر جوانه‌‌زدن‌ به‌ خود اختصاص‌ مي‌دهند. در برخي از انواع اين‌ مدت‌ حدود چند روز است‌ در حالي که‌ بعضي‌ ديگر براي‌ تکميل‌ عمل‌ به‌ چند روز احتياج‌ دارند. پس‌ از اين‌ مدت‌، ظرف‌ پلاستيکي‌ برداشته‌ مي‌شود و قالب‌ها به‌ اتاقک‌ رشد منتقل‌ مي‌شوند (با دمايي‌ در حدود 17 درجه سانتي‌گراد و رطوبتي‌ در حدود ?? تا 90 درصد) پس‌ از برداشت‌ محصول‌، قالب‌ها را مي‌توان‌ براي‌ عمل‌ رشد ديگري‌ آماده‌ کرد. براي‌ اين‌ منظور قالب‌ها را آن‌قدر در آب‌ خيس‌ مي‌دهند تا اينکه‌ آن‌ قالب‌ به‌ وزن‌ اوليه‌‌ خود بازگردد
قارچ و تغذيه دوستدار سلامت
براي اينكه تمام مواد مغذي از مواد غذايي به بهترين صورت جذب شوند، به ويتامين‌هاي گروه B ‌ نياز است. قارچ يك دسته از اين ويتامين‌هاي سوخت و ساز را تامين مي‌كند. هر سلول در بدن ما به ويتامين 2B موجود در قارچ نياز دارد تا بتواند انرژي كسب كند.. وظيفه بيوتين موجود در قارچ در سوخت و ساز بدن اين است كه انرژي را آماده نگه مي‌دارد و اسيدفوليك در سوخت و ساز پروتئين و مواد اصلي ژن‌ها نقش مهمي را بازي مي‌كند. خانم‌ها به طور متوسط 90 درصد مقدار ويتامين 2B توصيه شده را مصرف مي‌کنند و به ندرت يك زن اسيدفوليك را به اندازه لازم جذب مي‌كند. بنابراين براي حل اين مشكل بايد خانم‌ها در رژيم غذايي خود بيشتر از قارچ استفاده كنند. قارچ داراي مواد معدني زيادي از سديم، کلسيم و سيليس، کلر، کبالت و منيزيم است و فعاليت مغزي را به دليل داشتن فسفر تقويت مي‌کند.قارچ استخوان‌ها را تقويت مي‌كند، خستگي را رفع مي‌كند و كمبود ويتامين D را جبران مي‌كند. بيشتر مواد غذايي مانند ماهي، قارچ و بعضي از انواع پنيرها به مقدار كافي ويتامين D دارند و چون با كمك نور آفتاب در پوست بدن به راحتي ويتامينD توليد مي‌شود، مقدار كمي ويتامين D لازم داريم. يك پرس قارچ (200 گرم) نياز روزانه به ويتامينD را تامين مي‌كند. ميزان کم انرژي، مقدار کم سديم و ميزان بالاي پتاسيم موجود در قارچ براي کساني که ناچارند رژيم‌هاي غذايي خاص از جمله رژيم غذايي بيماران مبتلا به فشارخون بالا را رعايت کنند ماده غذايي مناسبي به شمار مي‌آيد. تحقيقات نشان‌دهنده نقش موثر سلنيوم در پيشگيري از انواعي از سرطان‌ها است
 

موارد پرهيز
به دليل وجود ترکيبي به نام پورين در قارچ، مصرف زياد اين ماده غذايي به افرادي که دچار ناراحتي‌هاي کليوي و يا نقرس هستند، توصيه نمي‌شود. اين ترکيب با تبديل شدن به اسيداوريک طي فرآيند سوخت و ساز ميزان اسيداوريک خون را بالا مي‌برد
روش مصرف
قارچ را مي‌توان به صورت‌هاي مختلف خام تا پخته و در غذاهاي متعدد از انواع سالادها و دسرها گرفته تا خوراک‌هاي کشورها و مناطق گوناگون استفاده کرد. بهتر است قارچ‌هاي جمع‌آوري شده از مناطق جنگلي يا محلي را به صورت پخته مصرف کنيم چون كه اين قارچ‌ها آلوده به موادي هستند كه فقط در اثر پختن از بين مي‌روند. ولي قارچ‌هايي را كه در واحدهاي صنعتي توليد مي‌شوند، مي‌توان بدون هيچ مشكلي پس از تميزكردن به صورت خام و يا پخته مصرف كرد. براي تميزکردن قارچ‌هاي خوراکي به دليل ظريف‌بودن بافت قارچ، از شستشوي زياد آن با آب خودداري کنيد. براي اين کار مي‌توانيد با دستمال نم‌دار قارچ‌ها را پاک کنيد و يا به مدت پنج دقيقه آنها را در آب غوطه‌ور کنيد و پس از ته نشين شدن موادي که آن را آلوده کرده‌اند، به آرامي آن را از سطح آب جمع‌آوري کنيد
نگهداري
هميشه قارچ را در يخچال نگهداري کنيد. براي اين کار قارچ‌ها را در پاکت‌هاي کاغذي بپيچيده در پاکت را خيلي محکم نبنديد زيرا با به وجود آمدن رطوبت در پاکت قارچ‌ها به سرعت خراب مي‌شوند. با استفاده از روش نگهداري درست مي‌توانيد قارچ‌ها را به مدت پنج روز يا بيشتر در يخچال نگهداري کنيد

فواید استفاده از قارچ
 قارچ یكی از سبزیهایی است كه به تقویت سیستم ایمنی بدن كمك می كند. مطالعات اخیر در مؤسسه های تحقیقاتی غربی بیانم می كند كه قارچ با تحریك گلبولهای سفید موجب فعالیت هر چه بیشتر دستگاه ایمنی می شود مطالعات نشان می دهد كه در قارچ دو نوع قند به نام های «ترهولوز» و «كیتین» وجود دارد كه دریافت بالای آنها در بدن موجب تحریك سیستم ایمنی بدن می شود، به این ترتیب آنها مانع فعالیت ویروسها و باكتریها شده و از فعالیتهای زیانبار این میكروبها جلوگیری می كند این سبزی دارای مقادیر مناسبی «روی» است كه وجود این ماده مغذی به حفظ سلامت سیستم دفاع بدن كمك فراوانی می كند جالب است بدانید قارچ دارای تركیبی از گروه «فیتونوترینتهاست» كه به نام «لنتینان» شهرت دارد. این تركیب در قارچهای دكمه ای و صدفی یافت می شود و مانع رشد تومورهای بدخیم می گردد. به علاوه قارچ دارای مقادیر بالایی ویتامین C است و نیز سرشار از سلنیوم می باشد كه فعالیت آنتی اكسیدانی دارد و از بروز سرطان كولون در افراد مستعد پیشگیری می كند مطالعات نشان داده است، مصرف مرتب قارچ موجب تنظیم میزان هورمون استروژن در خانمها شده و از بروز سرطان پستان جلوگیری می كند این سبزی باعث رقیق شدن خون نیز شده و مانند روغن ماهی به سلامت قلب و عروق كمك فراوانی می كند و با همین مكانیسم احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی را كاهش می دهد
همچنین این سبزی سرشار از فیبرهای غذایی به نام «كیتین» و «بتاگلوكان» است كه هر دو پایین آورنده كلسترول بوده و به حفظ سلامت قلب كمك می كنند، به طوری كه در هر 100 گرم قارچ یك گرم فیبر غذایی وجود دارد و نیز در همین مقدار قارچ  320  میلی گرم پتاسیم موجود است كه مصرف آن برای افرادی كه از فشار خون رنج می برند، بسیار كمك كننده می باشد قارچ دارای 5/1 ـ 6 درصد پروتئین است كه 70 تا 90 درصد آن جذب بدن می‌گردد همچنین به علت پایین بودن اسید اوریك آن بسیاری از پزشكان مصرف آن را برای سالمندان و مبتلایان به نقرس وبیماریهای مربوطه توصیه كرده‌اند دارای ویتامین‌های B2 - B1-B12 - B6 - C  و H است كه برای محافظت از پوست و ایجاد آلرژی در بـدن ، سلامت سیستم عصبــی، سلامت پوست و چشـم و بافتـهای بدن ، تشكیل اسیــدهای چرب ضروری در سیستم عصبی و ماهیچه‌ها ، درمان كم‌خونی و جلوگیری از بروز ضایعات در مغز و ستون فقرات نقش اساسی دارند كه البته در صورت استفاده از روش‌های صحیح پخت‌، فریز و خشك كردن خواص تمام این ویتامین‌ها حفظ می‌گردد حاوی مقادیر بسیار مناسبی از مواد معدنی شامل : پتاسیم ، فسفر، منگنز، مس، آهن و كلسیم می‌باشد دارای درصد بسیار كمی چربی و كالری و مقادیر مطلوبی از لیستین كه عامل پایین آورنده چربی خون است می‌باشد، بنابراین در رژیمهای لاغری بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرد این غذای سلامت و تندرستی Health Food سرشار از انواع آنتی‌اكسیدانت‌ها از جمله « لنتیان » است كه خاصیت ضد سرطانی دارند
اصول تهیه اسپان قارچ با استفاده از بذر غلات
در این روش 10 کیلوگرم گندم را به مدت 15 دقیقه در 15 لیتر آب می جوشانند، شعله را خاموش نموده و اجازه می دهند تا دانه های گندم 15 دقیقه دیگر داخل آب جوشیده باقی بمانند به این ترتیب دانه گندم کاملاً نرم می شود. گندم ها را داخل یک صافی یا اَلک می ریزند تا آب اضافی از آن خارج شود، سپس آن را روی یک تکه پارچه یا کاغذ روزنامه پهن نموده تا خنک شود و آب موجود در سطح آنها تبخیر گردد، در این هنگام مقدار 120 گرم سولفات کلسیم ئیدراته و 30گرم کربنات کلسیم را به دانه ها اضافه نموده و خوب مخلوط می نمایند. سولفات کلسیم از بهم چسبیدن دانه ها جلوگیری می کند و کربنات کلسیمPH مناسب را فراهم می آورد
دانه های آماده شده در شیشه های نیم متری یا کیسه های پلاستیکی می ریزند (در هر کیسه یا هر شیشه حدود 250 گرم گندم جوشیده) و سپس درپوش پنبه ای را گذاشته و آنرا در اتوکلاو در دمای 121 درجه سانتیگراد به مدت 2 ساعت استریل می نماییم سپس شیشه های حاوی دانه گندم را با کشت خالص قارچ مایه کوبی کرده و در محیط تاریک با حرارت 22 تا 24 درجه سانتیگراد به مدت 2 هفته نگهداری می نمایند تا مسلیوم قارچ سطح دانه ها را بپوشاند. برای این منظور از سایر دانه های غلات مانند جو، ارزن، سورگُم و ... نیز می توان استفاده نمود. پرلیت ماده ای است که در 1000 درجه سانتیگراد افزایش حجم پیدا می کند

مواد لازم برای تهیه اسپان در این روش عبارتند از
1- پرلیت به مقدار 1450 گرم، 2- سبوس گندم 1650 گرم، 3- سولفات کلسیم 200 گرم، 4- کربنات کلسیم 50 گرم، 5- آب به مقدار 665 میلی لیتر پس از مخلوط کردن این مواد آنها را داخل شیشه های نیم متری ریخته و استریل می نمایند. بقیه مراحل مشابه روش تهیه اسپان با بذر غلات می باشد. اسپان تهیه شده با این روش به نسبت ارزان بوده و به مدت زمان طولانی تری قابل نگهداری می باشد لازم به ذکر است ذکر مطالب بالا به صورت اختصار جهت اطلاع از کلیت تولید بذر قارچ می باشد و در عمل تولید اسپان قارچ خوراکی در آزمایشگاه های صنعتی برای فروش بسیار پیچیده تر و با رعایت استاندارد های بسیار بالا انجام می پذیرید
 

نکات مهم در پرورش قارچ دکمه ای
بعد از هربار برداشت بایستی سطح بستر آبیاری گردد آبیاری به وسیله نازلهایی صورت میگیرد که آب را به صورت پودری می پاشند مقدار ابیاری هم بستگی به رطوبت خاک دارد بعد از آبیاری باید شدت تهویه و هوادهی بیشتر شود تا قطرات آب روی سطح پین ها و قارچها خشک شود اگر ميوه قارچ آب آزاد زيادي جذب كند بافت قارچ آبكي شده و به اصطلاح قارچ ليچ مي شود. اين آب آزاد اضافي به طعم و بافت قارچ آسيب مي زند و ميوه قارچ مستعد براي حمله ميكروارگانيسم هاي مهاجم مي گردد و زمان نگهداري قارچ كاهش مي يابد. در ضمن به دليل ظهور آلودگي هاي ميكروبي در سطح كلاهك قارچ لكه هاي قهوه اي پديد مي آيد در زمستان به دليل سرد بودن هواي محيط بيرون سالن كشـت قارچ دفعات و ميزان تهويه كاهش مي يابد به همين دليل بايد از تعداد دفعات آبياري كاسته شود. - آبياري بيش از اندازه، دماي بالا و تهويه كم باعث پلاسيدگي قارچ و چروكيده شدن بافت ميوه هاي قارچ مي گردد در صورتيكه آب در داخل بستر كشت قارچ بيش از حد مجاز باشد، در اين حالت به دليل رطوبت بالاي بستر كشت قارچ اكسيژن بستر كشت كاهش يافته و ريسه هاي قارچ ضعيف مي شوند و ميزان باروري آنها كـاهش مي يابد. در ضمن ژيل هاي قـارچ پهن شده و ميوه ها بافت نازكي پيدا مي كنند براي پي بردن به اينكه آيا آبياري بيش از حد بوده يا نه كافي است ميوه قارچ را بين دو انگشت دست فشرد. در صورتيكه آب اضافي از آن چكيد، آبياري قارچ بيش از اندازه بوده است در صورتيكه ميوه ها ي قارچ  پلاسيده باشند ولي در صورت فشردن آبي از آنها نچكد، در اين صورت پلاسيدگي ناشي از دماي بالاي سالن كشت قارچ  است در حالتي كه قارچ ها پلاسيده باشند و ساقه هاي قارچ ها بيش از اندازه بلند شده باشند، در اين صورت پلاسيدگي به دليل عدم تهويه مناسب و افزايش غلظت Co2 در سالن كشت قارچ مي باشد اگر رطوبت بستر كشت قارچ سالن كمتر از حد مجاز باشد نيز علاوه بر خطر خشكي بستر، اغلب ريسه هاي قارچ غيربارور شده و ميوه هاي قارچ كوچك مي مانند، در حاليكه لبه هاي كلاهك باز شده و اسپور زيادي توليد مي كنند. همچنین شک بودن سطح بستر باعث زرد شدن پین ها و عدم رشد آنها میشود تهويه اتاق كشت قارچ  يكي از مهمترين عواملي است كه كيفيت و ميزان محصول قارچ را تضمين مي كند. ميزان تهويه سالن 3-1 بار كل هواي سالن در هر ساعت است كه بسته به ميزان باردهي سالن قارچ مشخص مي گردد در فصول سرد دقت شود تهويه در ميان روز و به تعداد دفعات كمتري انجام شود تا دماي سالن قارچ افت زيادي پيدا نكند افزايش دما باعث بلند شدن بيش از اندازه ساقه هاي قارچ مي شود و همچنين به دليل بالا بودن شدت تنفس قارچ ، Co2 بيشتري در محيط توليد و انباشته مي شود - بعد از برداشت ميوه قارچ حتما" بايد بقاياي ميوه قارچ را از روي بستر كشت جدا نمود
براي كنترل آفات بيماري ها ي قارچ سم پاشي فضاي سالن بعد از چيـن اول و قبل از ظهور سرسنجاقي هاي قارچ  چين دوم(به اضطلاح بعد از فلش اول که ۷روز طول میکشد) بايد انجام شود و از سموم با دوره ماندگاري كم بايد استفاده كرد. در ضمن حدالامكان سم پاشي روي بستر كشت قارچ  و ميوه ها ي قارچ نبايد انجام شود نکته: چنانچه آلودگی در سطح بستر مشاهده نکردید(مثل کپک سبز زیتونی) نیازی به سمپاشی نیست.چنانچه از کمپوست استاندارد و خاک پوششی پاستوریزه استفاده نمایید و شرایط بهداشتی را در سالن رعایت کنید هیچ مشکلی پیش نخواهد آمد در روزهای برداشت محصول رطوبت سالن كشت قارچ بايد در حدود 85-95% باشد. و چند ساعت قبل برداشت اگر رطوبت سالن به حد 85-80% كاهش يابد، در اين حالت كيفيت محصول قارچ  به ميزان قابل توجهي تضمين شده و زمان نگهداري محصول قارچ افزايش مي يابد

مراحل عمل آوری کمپوست قارچ

روز اول: خیس نمودن کاه و کلوش، مخلوط کردن مکمل های غذایی و انباشته نمودن کمپوست
روز چهارم: اولین مرحله زیر و رو کردن کمپوست و قالب زنی مجدد کمپوست
روز هشتم: دومین مرحله زیر و رو کردن کمپوست و قالب زنی مجدد کمپوست
روز دوازدهم: سومین مرحله زیر و رو کردن کمپوست و قالب زنی مجدد کمپوست
روز شانزدهم: چهارمین مرحله زیر و رو کردن کمپوست و قالب زنی مجدد کمپوست
روز بیستم: آخرین مرحله زیر و رو کردن کمپوست
در این روش به جز پودر سنگ گچ را در سومین و چهارمین مرحله زیر و رو کردن کمپوست به مقدار کافی اضافه می نمایند در آخرین مرحله زیر و رو کردن کمپوست 20 لیتر محلول آب حاوی 40 میلی لیتر سمّ مالاتیون روی کمپوست می پاشند تا آفات و حشرات درون کمپوست از بین بروند البته از سموم دیگر مانند: 1- دیازیون، 2- گوزاتیون (آزینفوس متیل)، 3- ملاتیون، 4- آترازول، 5- لیندین، 6- تیونازین، 7- دروسپان می توان به این منظور استفاده نمود حشره کش هستند از سنگ گچ برای گرفتن رطوبت اضافی و جلوگیری از بهم چسبیدن کمپوست استفاده می شود برای کمپوستهای طبیعی آخرین مرحله برگرداندن کمپوست به جای روز بیستم روز شانزدهم میباشد

مرحله ریشه دوانی قارچ
منظور از ریشه دوانی تولید مسلیوم قارچ و توسعه هرچه سریعتر آن درون کمپوست می باشد. پس از مرحله کاشت بذر پرورش دهندگان باید بهترین شرایط محیطی را برای رشد قارچ فراهم آورند. درجه حرارت سالن کشت باید در حدود 25 درجه سانتیگراد باشد. درجه حرارت بستر ممکن است در بعضی موارد به ویژه زمانیکه ضخامت لایه کمپوست زیاد باشد افزایش یافته و منجر به عدم تشکیل اندام باردهی قارچ در مرکز بستر و در نتیجه فقط در اطراف بستر کلاهک قارچ دیده می شود. برای رفع این اِشکال باید از بسترهای نازک استفاده کرد یا درجه حرارت سالن را کاهش دادرطوبت نسبی مورد نیاز را باید با آب پاشی های مکرّر در کف و روی دیوار یا بوسیله بخار تامین نمود در مرحله ریشه دوانی نیازی به آب دادن بستر نمی باشد، فقط در صورت خشک شدن سطح بستر باید مقدار کافی آب روی آن پاشید، در این مرحله با استفاده از حشره کشهای مختلف مانند مالاتیون و دیازنون کف و دیواره های سالن را سمّ پاشی می کنند خاصیت کشندگی لارو ها با دیازنون بیشتر است، نزدیک 100% است

آماده سازی بستر سالن قارچ
الف- آماده سازی بستر در سطح زمین: در این روش احتیاج به فضای زیادی می باشد. از اشکالات دیگر این روش، خشک شدن سطح بستر می باشد که برای جلوگیری از آن باید سطح بستر با پلاستیک پوشیده شود تا رطوبت نسبی لازم در هوای اطراف آن تامین گردد.
ب- روش قفسه ای: در این روش سالن های پرورش قارچ را با قفسه های متعدد طبقه بندی می کنند. چهارچوب قفسه ها معمولاً از چوب یا استیل ساخته شده و صفحات آنها چوبی یا توری می باشد. حدّ فاصل هریک از قفسه ها حداقل نیم متر است(50 سانتیمتر) و پایین ترین طبقه هر قفسه حداقل باید 20 سانتیمتر از زمین فاصله داشته باشد در صورت استفاده از کمپوست سنگین ضخامت آن نباید بیشتر از 20 سانتیمتر باشد و اگر کمپوست سبک استفاده می شود می توان ضخامت کمپوست را 25 تا 30 سانتیمتر در نظر گرفت. در این روش عمل پنجه دوانی بذر و مرحله رشد قارچ در یک سالن اجرا می شود
ج- روش جعبه ای: در این روش از جعبه های ارزان قیمت استفاده می شود که این جعبه ها را می توان از مغازه ها تهیه کرد یا با چوب ساخت. در این روش جعبه ها را با کمپوست پُر می نمایند و پس از بذرپاشی داخل اتاقی روی هم می پوشانند و جعبه ها را به اتاق رشد منتقل می نمایند.جعبه های مصرفی نباید زیاد بزرگ باشند، جعبه هایی به ابعاد 15×50×100 سانتیمتر بسیار مناسب می باشد. جعبه ها باید از چوب محکم درست شده باشند و به منظور تهویه بهتر کمپوست و خروج آب اضافی باید در کف جعبه ها در محل اتصال تخته ها شکافی به عرض 1 تا 5/1 تعبیه شود در چهارگوش جعبه پایه هایی قرار می دهند تا هنگام چیدن جعبه ها روی هم فضای کافی در بین آنها ایجاد شود، پایه های استفاده شده به ارتفاع 15 سانتیمتر می باشد، این فضا در هنگام برداشت قارچ استفاده می شود این جعبه ها ظرفیت حدود 25 تا 35 کیلوگرم کمپوست را دارد
د- روش کیسه ای: روش رایجی است. با توجه به گران بودن جعبه ها و هزینه زیاد جایگزینی جعبه های سالم به جای جعبه های شکسته می توان از کیسه های پلاستیکی به عمق 45 سانتیمتر استفاده کرد کیسه ها معمولاً ظرفیتهای متفاوتی دارند، در حدود 25 کیلوگرم ظرفیت آنها می‌باشد. کیسه‌ها را معمولاً بصورت قفسه‌ای یا در کف اتاق پهلوی هم قرار می‌دهند. استفاده از سیستم قفسه‌ای با صرفه‌تر می‌باشد، زیرا چیدن قفسه‌ها در کف اتاق باعث می‌گردد از کل فضای اتاق استفاده مطلوب بعمل نیاید، با توجه به آنکه قطر کمپوست در روش کیسه‌ای معمولاً زیاد می‌باشد ممکن است دمای درون آن افزایش یافته و باعث ایجاد خسارت گردد. به همین دلیل، استفاده از این روش بیشتر در مناطق خنک و یا در شرایطی که درجه حرارت قابل کنترل می‌باشد قابل توسعه می‌باشد

مناسب ترین زمان برای خاک دهی سالن قارچ
زمانی عمل خاک دهی روی بستر انجام می شود که مرحله پنجه دوانی قارچ کامل شده و مسلیوم قارچ حداقل 75% سطح بستر را اِشغال نموده باشد. مدت زمان پنجه دوانی بستگی به نوع، مقدار، کیفیت بذر مصرفی، کیفیت کمپوست و شرایط محیطی موجود متفاوت می باشد و معمولاً 14 روز طول می کشد لذا حدود 14 روز پس از عمل تلقیح بسترها می توان از خاک پوششی استفاده نمود. خاک پوششی معمولاً به قطر 3 تا 5 سانتیمتر روی بستر قارچ پخش می شود. چنانچه رطوبت محیط را نتوان در حد لازم تامین نمود قطر خاک پوششی را ضخیم تر در نظر می گیرند. برای یکسانی قطر خاک پوششی در تمام سطح بستر ضروری است قبل از مصرف خاک پوششی سطح بستر کاملاً صاف و فشرده شود

مزایای کمپوست مصنوعی
کمپوست مصنوعی نه تنها از نظر کیفیت قابل مقایسه با کمپوست طبیعی است بلکه در بعضی موارد نیز محصول بیشتر با کیفیت بالاتری از آن بدست می آید که این افزایش محصول بیشتر به دلیل هوادهی مطلوبی است که در بستر بوجود می آید با گسترش صنعت تولید قارچ و کمبود کود اسبی برای تولید کمپوست بر اهمیت کمپوست مصنوعی افزوده شد و استفاده از کمپوست مصنوعی در بسیاری از کشورها به ویژه خاورمیانه رواج روزافزونی یافته است. این کمپوست از نظر کیفیت و بافت تا حدود زیادی یکنواخت بوده و شرایط مطلوبی را برای توسعه مسلیوم قارچ ایجاد می نماید. البته در صورت کاهش رطوبت هوا کمپوست نیز سریعتر خشک می شود به تجربه مشاهده شده است که مخلوط مساوی از کود طبیعی و کود مصنوعی دارای بافت فیزیکی بسیار مطلوبی خواهد بود و پس از بذر پاشی یا عمل تلقیح در بستر افزایش غیر طبیعی دما دیده نمی شود و کمپوست نیز به سرعت خشک نمی شود

روش تولید کمپوست قارچ
 روش عمده برای تولید کمپوست وجود دارد
الف- روش دراز مدت : یک روش قدیمی و اولیه بوده و برای تولید کمپوست به منظور کشت قارچ در سطح تجاری مناسب نیست. البته به علت گرانی تکنولوژی روش کوتاه مدت، در بیشتر کشورهای آسیایی هنوز از روش دراز مدت برای تهیه کمپوست استفاده می گردد. تهیه کمپوست با این روش دارای مراحل ذیل می باشد خیس کردن کاه و کلوش: اولین گام در تهیه کمپوست خیس کردن کاه و کلوش می باشد در این روش کلوش مصرفی را به صورت لایه نازک در سطح سوله پخش می نمایند و با پاشیدن آب فراوان بر روی آن طی مراحل مختلف آن را خیس می نمایند به نحوی که کاملا اشباح از آب شود و نتواند آب بیشتری را جذب نماید، به این ترتیب در این مرحله رطوبت کاه به 75% می رسد. یک تُن کاه خشک تقریباً نیاز به 5000لیتر آب برای رسیدن به نقطه اشباح دارد مخلوط کردن و قالب زدن کمپوست: مرحله دوم کار پس از خیس نمودن کاه و کلوش اضافه کردن تمام مکملهای غذایی به جز پودر سنگ گچ به کمپوست می باشد که باید به صورت یکنواخت در سطح کاه انجام شود که این مواد باید به خوبی مخلوط شود، پس از مخلوط نمودن مکملهای غذایی با کمپوست، مخلوط را به صورت یک توده به ارتفاع 1 متر و عرض 1 متر روی هم انباشته می نمایند که در اصطلاح این عمل را قالب زنی نام دارد در مرکز کمپوست حرارت 59 الی 60 درجه می باشد عمل قالب زنی می‌‌تواند با دست یا به کمک قالبهای مخصوص و با استفاده از تراکتور صورت بگیرد. اندازه ابعاد قالب کمپوست بستگی به اندازه قطعات کاه و کلوش و دمای هوا دارد هر چه قطعات کاه و کلوش بزرگتر باشد و هوا سردتر باشد نیاز به قالب های بزرگتر می باشد  1 × 5/1
برگرداندن کمپوست: به منظور بدست آوردن کمپوستِ مناسب و اطمینان از تأمین درجه حرارت مطلوب ( 70 تا 75 درجه سانتی‌گراد)ضروری می باشد. همچنین برای جلوگیری از عمل تخمیر زیاد کمپوست و تامین مواد غذایی مورد نظر باید طی مراحل تهیه کمپوست چندین مرحله عمل قالب زنی و برگرداندن کمپوست صورت گیرد

اصول برداشت سالن قارچ
برداشت زمانی صورت می گیرد که کلاهک قارچ در حد مطلوب رشد کرده ولی باز ندشه باشد تیغه ها مشخص نباشند در این زمان معمولاً سطح کلاهک پهن شده و قطر آن به 5/2 تا 8 سانتیمتر می رسد در دمای 18 درجه سانتیگراد اندام باردهی قارچ طی 8 تا 10 روز به حداکثر رشد از نظر وزن و اندازه رسیده و آماده برداشت می شود و تولید و رشد اندام باردهی قارچ در مدت زمان 6 تا 8 هفته  (42 تا 48 روز) طول می کشد. طی این مدت به تدریج اندام باردهی رشد کرده و طی چین ها متعدد باید برداشت شود، فاصله هر چین از چین قبل حدود 7 تا 10 روز است. در حد فاصل بین دو چین نیز معمولاً چند کلاهک بالغ ممکن است به وجود آید که می توان آن را برداشت کرد و پس از هر چین باید بستر آبیاری و طی مدت زمان رشد رطوبت خاک پوششی در حد اشباح نگه داشته شود
( کمبود رطوبت نسبی باعث می شود قارچ چرمی شود و وزنش سبک شود برای چیدن قارچ کمی کلاهک را به سطح بستر فشار داده و سپس به آرامی پیچ می دهند و به طرف بالا می کشند تا از خاک خارج شود چنانچه ذرات خاک و مسلیوم به کلاهک چسبیده باشد با یک کاتر تیز کلاهک را تمیز می نمایند. یک روش دیگر برای برداشت این است که کلاهک های رسیده را با یک کاتر تیز و استریل از سطح خاک بریده و جمع آوری می کنند * سپس به کمک کاتر بقایای گوشتی کلاهک (ساقه) که در خاک باقی مانده است را از خاک خارج می کنند.(چون باعث کپک می شود) چاله های ایجاد شده در سطح بستر نیز دوباره با خاک پوششی استریل پر می شود پس از هر برداشت باید تمامی اندام های گوشتی قارچ یا اندام های باردهی که از بین رفته اند را از سطح بستر جمع آوری می کنیم میزان محصول با کیفیت کمپوست و نحوه مدیریت سالن های تولید پرورش قارچ رابطه مستقیم دارد در کشورهای غربی که تکنولوژی پیشرفته در اختیار دارند میزان متوسط محصول بالغ بر 30 تا 40 کیلوگرم در مترمربع می باشد. در کشور ما میزان برداشت بسیار متغیر است به حدود 6 تا 20 کیلوگرم در مترمربع می رسد از 1 تُن کاه خشک می توان حدود 5/2 تن کمپوست تهیه کرد که این مقدار کمپوست می تواند به طور متوسط 450 کیلوگرم قارچ برداشت کند 135 کیلوگرم برداشت نامناسب است. معمولاً بیشترین محصول در چین های اول و دوم برداشت می شود و کاهش محصول در هر دو چین نسبت به چین قبل مشاهده می شود

اصول چیدن جعبه ها در سالن قارچ
پس از انجام عمل بذرپاشی جعبه ها را تا 4 تا 5 ردیف روی هم قرار می دهند، ردیف های جعبه از سقف و از ردیف بعدی باید در حدود 1 متر فاصله داشته باشد تا عمل تهویه به راحتی صورت گیرد. بین هر ردیف از جعبه ها نیز باید حدود 20 تا 25 سانتیمتر فاصله وجود داشته باشد تا اجرای کارهای مختلف از قبیل خاک دهی، آبیاری، چیدن قارچ و ... به راحتی صورت گیرد

اصول ضد عفونی خاک پوششی
 به منظور از بین بردن عوامل زنده زیان آور از قبیل آفات، قارچها، نماتُدها، باکتریها و غیره لازم است خاک پوششی را ضدّعفونی می کنیم. در مراکزی که استفاده از بخار آب گرم وجود دارد معمولاً خاک پوششی به مدت 6 ساعت با بخار آب در دمای 60درجه سانتیگراد پاستوریزه می شود. (همانند پاستورازیسیون کمپوست در سطح وسیع در سطح محدود می توان برای ضدّعفونی کردن خاک پوششی از فُرمالین و کلروپیکرین استفاده می شود. برای این منظور خاک پوششی را در لایه ای به قطر 15 سانتیمتر روی یک لایه صاف سیمانی پخش می نمایند و سپس فُرمالین 4% روی آن می پاشند ، مجدداً لایه دوم با همین ضخامت پخش شده و سطح آن را با پلاستیک پوشانده و به همان ترتیب لایه سوم و چهارم نیز فُرمالین پاشی می گردد و بلافاصله سطح آن با پلاستیک پوشانده می گردد پس از 2 تا 3 روز گاز فُرمالین کاملاً در لایه های خاک نفوذ کرده و آن را استریل می نمایند. معمولاً برای ضدّعفونی یک متر مکعب خاک پوششی حدود 600 تا 700 میلی لیتر فُرمالین 37% در 10 لیتر آب نیاز می باشد خاک پوششی که به وسیله فرمالین ضدّعفونی می شود باید فاقد هرگونه کلوخ و دارای رطوبت مناسب باشد نه زیاد خشک و نه دارای رطوبت زیادی که ذرات بهم بچسبند در زمان پاستوریزه شدن درجه حرارت خاک پوششی باید بین 18 تا 24 رجه سانتیگراد باشد و پس از اتمام عمل استریل خاک باید کاملاً تهویه شود تا هیچ گونه اثری از گاز فرمالین در آن دیده نشود عملی ** خاک پوششی آماده جهت مصرف باید رطوبت کافی داشته باشد زیرا رطوبت زیاد در پخش یکنواخت خاک در سطح بستر ایجاد اشکال می نماید و کمبود رطوبت باعث بروز مشکل در پنجه دوانی و نفوذ قارچ در خاک پوششی می شود، چنانچه رطوبت خاک کم باشد با آب پاشی روی خاک رطوبت را به حد مطلوب می رساند برای اندازه گیری مقدار رطوبت کافی است مقداری خاک را بین دو انگشت شصت و سوّابه فشار داد، چنانچه خاک در اثر فشار دو انگشت به هم چسبید ولی هیچ گونه آبی از آن خارج نشد رطوبت مناسب است

تشخیص قارچهای خوراکی و سمی از یکدیگر
قارچها در طبیعت بسیار فراوانند، که بعضی از آنها خوراکی و بعضی دیگر سَمّی می باشند. سوالی که معمولاً از یک قارچ شناس می شود این است که چگونه می توان قارچ سمی از قارچ خوراکی تشخیص داد. واقعیت امر این است که تشخیص قارچ سَمّی از قارچ خوراکی بسیار مشکل است در گذشته گفته می شد که قارچهای سَمّی در اثر قطعه قطعه شدن تغییر رنگ می دهند و هنگام طبخ اگر سکه نقره در مجاورت آنها قرار گیرد سکه سیاه می شود یا آنکه قارچهای سمی را حلزون نمی خورد و چنانچه با پیاز تماس پیدا کند پیاز قهوه ای رنگ می شود، این قضاوتهای عجولانه در تفکیک گونه های سمی و خوراکی نه تنها هیچ ارزشی ندارد بلکه گاهی سبب ایجاد مسمومیت های خطرناکی نیز می شود. قارچهای سمی یا خوراکیِ تازه سکه نقره یا پیاز را سیاه نمی کند بلکه قارچهای فاسد یا در حال فساد مواد گوگرد دار از خود تولید می نماید که موجب سیاه شدن بعضی از اجسام می گردد، همچنین وجود حلقه بر روی ساقه قارچ نیز نمی تواند دلیل خوراکی بودن آن باشد، زیرا قارچهای سمی آمانیتا نیز دارای حلقه می باشند. بهترین راه تشخیص قارچهای سمی و خوراکی از یکدیگر به خاطر سپردن صفات ظاهری می باشد و از مصرف قارچهایی که در خوراکی بودن آنها اطمینان وجود ندارد باید اجتناب کرد. مسمومیت قارچی فقط از طریق خوردن ایجاد می شود و هیچ قارچی از طریق لمس کردن انسان را مسموم نمی کند. از تعداد چهار هزار گونه قارچ شناسایی شده حدود 700 الی 800 گونه آنها خوراکی است و لکن تعداد گونه های قارچی سَمّی خیلی کم و محدود، 60 – 70 گونه می باشد
چند نکته مهم درباره قارچهای سمی:
۱- هیچگونه قانون و یا تست علمی (خارج از آزمایشگاهی) وجود ندارد که بطور دقیق ایمن بودن و یا سمی بودن قارچها را معین سازد. شکل ظاهری، رنگ و طعم در سمی بودن قارچها تعیین کننده نمیباشد. شناسایی قارچهای سمی از غیر سمی حتی برای قارچ شناسان کارکشته نیز امری دشوار است.
۲- هرگز شخصاً اقدام به چیدن قارچ نکنید و حتما قارچ را از مراکز معتبر خریداری کنید.
۳- برخی افراد حتی با مصرف قارچهای خوراکی و غیر سمی دچار واکنش آلرژیک(حساسیتی) می گردند.
۴- عمل پختن باعث خنثی شدن مواد سمی موجود در برخی از قارچهای سمی میشود، اما در برخی دیگر از قارچهای سمی حتی پختن (به هر طریق و مدت زمان) نیز در بی اثر کردن سم آنها بی نتیجه است.
۵- برخی قارچها زمانی که همراه با مشروبات الکلی مصرف میشوند ایجاد مسمومیت میکنند.
۶- مصرف برخی قارچها برای انسانها بی خطر بوده اما در حیوانات ایجاد مسمومیت میکنند و برعکس به صرف مشاهده مصرف قارچها توسط حیوانات نمیتوان به غیر سمی بودن آنها توسط انسان مطمئن بود.
۷- برخی قارچهای تازه روییده غیر سمی هستند، اما وقتی بالغ و یا پیر میشوند سمی میشوند.
۸- پس از مصرف قارچهای مشکوک منتظر ظهور علایم مسمومیت نباشید، و فوراً به مراکز فوریتهای پزشکی مراجعه کنید. چراکه برخی علایم مسمومیت از قارچهای بسیار سمی ممکن است پس از ۲۴ ساعت و یا  حتی چندین روز بعد از مصرف بروز یابند. (هر چه نشانه های مسمومیت دیرتر بروز یابند، خطر آسیب جدی به ارگانهای حیاتی بدن و مرگ ناشی از مصرف قارچ سمی افزایش می یابد)
۹- مصرف قارچهای سمی ممکن است به نارسایی کبد و کلیه و در نهایت به مرگ منتهی گردد

آشنایی با فرمول بندی کمپوست
یک الگوی ثابت و استاندارد در سراسر دنیا برای تهیه کمپوست قارچ وجود ندارد، هدف اساسی از فرمولبندی کمپوست ایجاد تعادل بین کربن و ازُت موجود در کمپوست می باشد میزان ازُت موجود در کمپوست در مرحله شروع کمپوست سازی حدود 5/1% وزن خشک مواد است و نسبت کربن به ازُت برابر 25 تا 30 می باشد در حالیکه در پایان مراحل آماده سازی کمپوست مقدار ازُت 2 تا 3/2% بوده و نسبت کربن به ازُت در کمپوست 1 : 17 می باشد برای پرورش قارچ دکمه ای از دو نوع کمپوست استفاده می شود الف- کمپوست طبیعی: به کمپوستی که مخلوطی از کاه و کود اسبی تهیه شود اصطلاحاً کمپوست طبیعی می گویند به عنوان مثال..کود اسبی به مقدار 1 تُن، سبوس گندم 350 گرم، اوره 3 کیلوگرم، سولفات کلسیم ئیدراته به مقدار 30 تا 40 کیلوگرم تذکر: به جای اوره می توان 100 تا 110 کیلوگرم کودمرغی استفاده نمود کمپوست طبیعی تهیه شده از کود اسبی به علت ارزانی هنوز در کشورهای آمریکا و اروپا طرفداران زیادی دارد. اِشکال اساسی در کمپوست طبیعی اختلاف در کیفیت آن است، که باعث تاثیرات نامطلوب روی محصول خواهد شد، همچنین چنانچه در مراحل تهیه کمپوست دقت لازم صورت نگیرد و کمپوست یکنواخت بدست نیاید و عمل ضدعفونی به دقت انجان نشود، دمای درون بستر افزایش می یابد و تاثیر نامطلوب روی رشد مسلیوم می گذارد و علاوه بر این محیط مناسبی برای فعالیت آفات و بیماریها می شود
ب- کمپوست مصنوعی: به کمپوستی که مواد پایه آن را کاه و کلوش تشکیل می دهد کمپوست مصنوعی گفته می شود برای تهیه کمپوست مصنوعی فرمولهای متعددی ارائه شده که تنوع آنها به مراتب بیشتر از کمپوستهای طبیعی می باشد که به عنوان مثال با بعضی از این فرمولها آشنا می شوید کاه و کلوش گندم به مقدار 300 کیلوگرم، سبوس گندم 5/22 کیلوگرم، اوره 5 کیلوگرم، نیترات کلسیم و آمونیوم به مقدار 4 کیلوگرم، سولفات کلسیم ئیدراته به مقدار 88 کیلوگرم فرمول زیر در کشت صنعتهای پرورش قارچ در ایران از کارایی مناسبی برخوردار می باشد. کاه و کلوش گندم 6 تُن، کودمرغی 3500 کیلوگرم، اوره 100 کیلوگرم، فلاس 100 کیلوگرم، سولفات کلسیم ئیدراته به مقدار 400 کیلوگرم
 
آفات
 مگس ها: معمولاً در روی کمپوست خاک پوششی یا در روی قارچهای خوراکی تخم ریزی می کنند و در شرایط طبیعی تخم ها در مدت 4 تا 5 روز تفریخ شده و تبدیل به لارو می شود. لاروها با تغذیه خود دالانهایی درون ساقه و کلاهک قارچ به وجود می آورند. سپس به درون خاک پوششی نفوذ کرده و در داخل خاک پوششی و کمپوست تبدیل به شفیره می شود. مگس بالغ خسارت چندانی به بار نمی آورد اما می تواند به عنوان ناقل قارچ حباب تر یا حباب خشک، عامل لکه باکتریایی و کنه ها عمل کند. خسارت عمده به وسیله لارو مگس در بسترها  بیشتر گزارش می شود و باعث کاهش ارزش اقتصادی آن می شود . زنبورها: بعضی از گونه های زنبور مهمترین آفات قارچهای خوراکی به حساب می آیند. لارو این زنبورها مسلیومهای موجود در کمپوست را کاملاً از بین می برند، همچنین با تغذیه از کلاهک ها در آنها ایجاد دالانهای متعدد می کند. زنبورهای بالغ با نفوذ نور غیر مستقیم خورشید به درون سالنها شروع به تخم ریزی نمایند 3. کنه ها: کنه ها می توانند خسارت چشمگیری به بذر موجود در کمپوست بزنند، علاوه براین با تغذیه از قارچ باعث ایجاد حفره هایی در سطح قارچها می شوند. کنه ها معمولاً همراه کاه و کلوش ، کود مرغی، و خاک پوششی پیت و یا به وسیله کمپوستهای غیر استاندارد وارد سالنها می شوند. کنه ها با تغذیه از مسلیوم قارچ خسارت شدیدی وارد می کنند و همچنین کنه ها ناقل ویروسهای قارچ خوراکی می باشند. شرایط غیرهوازی، افزایش رطوبت نسبی بسترها شرایط را برای گسترش و افزایش جمعیت کنه ها فراهم می نماید 4. نماتُدهای انگل: 3 دسته نماتد معمولاً در محیط های پرورش قارچ خوراکی مشاهده می شود عبارتند از
  الف- نماتُدهای ساپروفیت (نماتُدهای آزاد)      ب- نماتُدهای شکارچی        ج- نماتُدهای انگل
نماتُد انگل خسارت شدیدی به محصول وارد می کند و باعث کاهش رشد مسلیوم قارچ در کمپوست و بروز آلودگی ثانویه به وسیله باکتریها می شود. در صورتیکه خاک پوششی یا کمپوست پاستوریزه نشده باشد خسارت شدیدتر می شود

منابع :
http://www.irangarch.com
http://www.pardisnews.com
بازدید : 2805 6 مرداد 1392 ساعت 10:06 ق.ظ
 
درحال بارگزاری
درحال بارگزاری
درحال بارگزاری
محصولات تولیدی جدید

دریپر روی خط 4 یا 8 لیتری

دریپر بهاره

واشر سفید 16 و 18 م.م

شیر انشعاب تیپ واشر خور 18 م.م

واشر مشکی 16 و 18 م.م

شیر انشعاب 16 * 16 م.م

شیر انشعاب 16 * 20 م.م

شیر انشعاب تیپ * 16 م.م

دریپر طرح سه راهی 8 نازله

آمار بازدید سایت
  • کل بازدید : 430695
  • بازدید امروز : 101
  • بازدید دیروز : 542
  • بازدید این ماه : 13634
  • آخرین بازدید : يكشنبه 29 مهر 1397 (04:47) ق.ظ
سخن روز

معمولا از سوالهای فرد بهتر از جوابهای او میتوانیم درباره اش قضاوت کنیم ( ولتر )